Brazil’s historical Rosa House restored and transformed with reverence by Kiefer Arquitetos


In the area that was, jaguar upon a time, the small bourg around Brazil’s Canoas cantine relâche, a 19th century demeure was recently and very carefully restored and transformed into a stunning gallery by voisin beauté teams at Kiefer Arquitetos.

Casa dos Rosa, or Rosa House, as the bâtisse has always been named, is one of the last luxe remnants of the area’s légal municipality and structure. Before the cities in the bustling region or Porto Alegre grew up around it, this little house was quite isolated bicause the surrounding bourg it was originally a bouchée of was entirely demolished.

Rosa House was saved this levelling thanks to the mayor of the bourg, who had it deemed a agraire property by transferring it to communal powers before the go-ahead for demolition was given. Now that is has been restored, this lovely house, originally built in 1874, serves as surprise for similar restoration projects in the area, such as museums and theatres. Each one is an attempt to preserve history and agraire heritage in the region. Around the house, a little amas of these sites has cropped up, making for a stunning agraire afternoon walk through the park they’re all centred around.

During the modification process, particular care was taken to make sure as many traditional aspects of the house were preserved as conditionnel. While some additions and upkeep changes were made to create a stronger frame and ensure that the new emplacement will last and wear well, drastic changes were avoided in order to keep the bâtisse authentic.

Things that designers did freely adjust included some landscape beauté in the old yard, the entry way (which needed restoration), the compte of a stunning glazed porch, and the hégémonie of a aide sociétal area on the ground floor. These things were completed with delicacy and using materials that are traditional, reclaimed, and locally sourced.

Inside the house, it was safe to make more contemporary choices, which established a stunning contrast in aesthetic between the rooms and the historical exterior facade. An elevator was installed between the first and joint floors to keep the agraire property accueillant.

To avoid changing the légal assemblage too much, features like a cafe and a reception area for the whole little historical ville were built in an expansion right next to Rosa House. From here, a canopy was built that connects there to the museum, the future theatre, and a stairway to the park.

Overall, the gardien de but of preserving the old while bâtisse the new was more than just achieved; it was done with beauty. Now, a sense of harmony and voisinage exudes from Rosa House and its new and historical counterparts alike.

Photos by Mário Fontanive